Όλα τα video των επεμβάσεων που εκτελέσθηκαν κατά το Colorectal Paediatric Surgery Workshop, 11-13 Ιουλίου 2022, βρίσκονται αναρτημένα στο YouTube και είναι στη διάθεση των εγγεγραμμένων χρηστών για 6 μήνες από τώρα (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023). Περιλαμβάνονται τα χειρουργεία που μεταδόθηκαν απευθείας σε real time σύνδεση καθώς και αυτά που βιντεοσκοπήθηκαν, επειδή η ταυτόγχρονη μετάδοσή τους δεν προκρίθηκε για πρακτικούς λόγους. Πρόκειται για 15 επεμβάσεις συνολικά, 10 από τις οποίες έγιναν τις δύο πρώτες ημέρες στο ΓΝΠΑ “Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού” και οι υπόλοιπες την τρίτη ημέρα στο Παίδων “Μητέρα”.  Τα κενά μεταξύ επεμβάσεων καλύφθηκαν με ενδιαφέροντα θέματα από την ιστοσελίδα www.expertsinsurgery.com με την άδεια του Prof. Marc A. Levitt. Το download των χειρουργείων από το YouTube δεν είναι επιτρεπτό. Η καταγραφή των διαδικασιών του workshop έγινε σε ανάλυση 4Κ. Τυχόν ανωμαλίες στη μετάδοση ή την ποιότητα της εικόνας οφείλονται στη διαδικτυακή σύνδεση του χρήστη και δεν έχουν να κάνουν με την επαγγελματική ποιότητα εκπομπής. Όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν ήδη λάβει email με τα links που απαιτούνται για παρακολούθηση όλων των διαδικασιών του workshop στο YouTube. Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με απλή χρήση του υπερσυνδέσμου (link), αν ο χρήστης εγγράφηκε στο workshop με gmail (anyname@gmail.com). Αν η εγγραφή έγινε με χρήση άλλου τύπου email, πρέπει να γίνει προηγουμένως εγγραφή στο YouTube (δημιουργία profil) με το ίδιο email. Υπενθυμίζεται να ελεγχθούν τα spam, αν το μήνυμα δεν έχει παραληφθεί. Σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης για παρακολούθηση των video στο  YouTube, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τον κ. Αλέξανδρο Πασσαλίδη στο τηλέφωνο +30 6977 706 606.

Η Οργανωτική Επιτροπή ζητά την κατανόηση των συναδέλφων για την καθυστέρηση στην ανάρτηση των video. Επρόκειτο για πολύωρες βιντεοσκοπήσεις, μόνο το rendering των οποίων απαίτησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι αυτό και δεν έγινε επεξεργασία των video (διαγραφή περιττών σημείων, απαλοιφή κενών μεσοδιαστημάτων, κατάργηση φωνητικών παρεμβολών κλπ.), η οποία θα απαιτούσε απαράδεκτη περαιτέρω καθυστέρηση εν μέσω θέρους. Ευελπιστούμε ότι οι 25 συνάδελφοι που εγγράφηκαν (21 Έλληνες και 4 αλλοδαποί) θα διαχειριστούν την παρακολούθηση με fast forward στα σημεία που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Αν υπάρχουν συνάδελφοι που παρά τη επιθυμία τους δεν κατέστη δυνατό να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν το workshop, η ΕΕΧΠ αποφάσισε να τους δώσει την ευκαιρία με την κατασκευή flash memory sticks, που θα περιέχουν όλες τις επεμβάσεις της διοργάνωσης. Αυτά θα μπορούν να αποκτηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο έναντι αντιτίμου, που προφανώς θα είναι διαφορετικό για χρήστες εγγεγραμμένους (ελάχιστο) ή μη (αυξημένο). Μέρος των εσόδων, αφαιρουμένου του κόστους κατασκευής και διάθεσης, θα περιέλθει στο ταμείο της ΕΕΧΠ. Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στο alpassal @gmail.com, επειδή η πραγματοποίηση του εγχειρήματος απαιτεί ελάχιστο αριθμό 35 ενδιαφερομένων.

Ακόμη, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους 25 εγγεγραμμένους συναδέλφους για την κατανόησή τους στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση. Θερμές ευχαριστίες επίσης οφείλονται στις Διοικήσεις και τους λοιπούς θεσμούς των δύο Νοσοκομείων, του ΓΝΠΑ “Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού” και Παίδων “Μητέρα”, για τη βοήθεια που προσέφεραν στην επιτυχία της διοργάνωσης, αφού αντιλήφθηκαν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας διακεκριμένων ξένων συναδέλφων με επικεφαλής τον Prof. M. A. Levitt, ένα εκ των πλέον προβεβλημένων παγκοσμίως Χειρουργών Παίδων με αποκλειστική ενασχόληση στις συγγενείς ορθοπρωκτικές ανωμαλίες, καθώς και την εξαιρετικά σημαντική προσφορά του workshop στην αποκατάσταση ασθενών με σοβαρότατα προβλήματα υγείας αλλά και στην εκπαίδευση των Ελλήνων Χειρουργών Παίδων από τους κατά τεκμήριο καλύτερους διδασκάλους στο αντικείμενο.

Τέλος, ο υπογράφων δεν δύναται να αντισταθεί στην επιθυμία έκφρασης προσωπικής άποψης, που δεν αντανακλά καθ’ οιονδήποτε τρόπο άποψη της ΕΕΧΠ, η οποία παραχώρησε χωρίς επιφυλάξεις την αιγίδα της και συνέβαλε κατά το δυνατό στην επιτυχία της διοργάνωσης. Ο αριθμός των χειρουργών παίδων στην Ελλάδα ανέρχεται αισίως στους 160 και πλέον και υπάρχει ανάλογος αριθμός ειδικευομένων, που αποτελούν το μέλλον. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εκτός των 25 ανωτέρω που εγγράφηκαν, όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουν τόσο καλά το αντικείμενο του workshop υπό την καθοδήγηση του Prof. Levitt, που θεώρησαν περιττό να παρακολουθήσουν όσα, σε συμπυκνωμένη γνώση, είχε αυτό να προσφέρει στις χειρουργικές μας ικανότητες.