Βραχύς Χαλινός Γλώσσας

Picture of ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ειδικευόμενος Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ο χαλινός γλώσσας αποτελεί μια φυσιολογική δομή των μαλακών ιστών της στοματικής  κοιλότητας η οποία συνδέει το έδαφός της με το κάτω μέρος της γλώσσας. Ο βραχύς χαλινός, γνωστός και ως αγκυλογλωσσία αφορά σε μια εκ γενετής ανωμαλία κατά την οποία το περιορισμένο μήκος και ενδεχομένως το αυξημένο πάχος του χαλινού εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση της γλώσσας του παιδιού. Οι πρώτες ενδείξεις αγκυλογλωσσίας μπορεί να παρουσιαστούν ήδη κατά τον θηλασμό, που η αδυναμία πλήρους αδειάσματος των μαστικών αδένων την μαμάς προκαλεί πόνο και ερεθισμό της θηλής της. Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσίαση συμπτωμάτων δεν αφορά το σύνολο των περιπτώσεων βραχέως χαλινού.
Τα αγόρια τείνουν να επηρεάζονται συχνότερα από τα κορίτσια, ενώ ενίοτε να υπάρχει κληρονομικότητα. 
Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως με τα ακόλουθα συμπτώματα:
1. Αδυναμία προβολής της γλώσσας πέρα από τους κάτω τομείς, και κίνησης της γλώσσας άνω και επαφής της άκρης της με την υπερώα όπως και κίνησης στα πλάγια 
2. Εντομή στην άκρη της γλώσσας κατά την προβολή της 
3. Το μωρό παρουσιάζει δυσκολία στον θηλασμό 
4. Μεγαλύτερα παιδιά που έχουν δυσκολία στην άρθρωση λέξεων, μάσησης και
κατάποσης τροφής και διαμαρτύρονται για παρεμπόδιση από την γλώσσα τους 
Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι:
1. Η δυσκολία στο θηλασμό οδηγεί το βρέφος σε μάσηση της θήλης αντι των φυσιολογικών κινήσεων με αποτέλεσμα τον ερεθισμό της, κατάσταση επώδυνη για τη μητέρα, και μακροπρόθεσμα στην περιορισμένη θρέψη του βρέφους, εφόσον δε γίνει στροφή σε μπιμπερό.
2. Αδυναμία παραγωγής ορισμένων ήχων όπως «τ», «ντ», «δ», «ζ», «ν», «σ» και «λ».
3. Περιορισμένος αυτοκαθαρισμός του στόματος από τροφές με τις κινήσεις της γλώσσας με αποτέλεσμα αυξημένο τεριδονισμό δοντιών, ουλίτιδα και άλλα περιοδοντικά προβλήματα.  
4. Δυσχέρεια σε καθημερινές πράξεις όπως κατανάλωση παγωτού, φιλιά και χρήση
πνευστών μουσικών οργάνων.
Θεραπεία:
Η χαλινοτομή αποτελεί την θεραπεία εκλογής σε συμπτωματικές περιπτώσεις και η έγκαιρη αποκατάσταση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση δυσκολιών στον θηλασμό ενώ προλαμβάνει την διακοπή του και τη στροφή σε μπιμπερό. Αποτελεί μία απλή διαδικασία κατά την οποία ο χαλινός του μωρού τέμνεται οριζοντίως και κοντά στην γλώσσα.
Σε νεογέννητα δεν απαιτείται αναισθησία ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά, καάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί γενική αναισθησία. Επιπλοκές παρουσιάζονται σπανιότατα και αφορούν κυρίως μικρή ελεγχόμενη αιμορραγία.

Menu Close