Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Παίδων από τον κ. Ν. Χριστόπουλο:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γ.Ν.ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Δ/νση: Θηβών & Παπαδιαμαντοπούλου

Γουδή,  ΤΚ : 11527

A’ και Β’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Δ/ΝΤΗΣ: Δρ. Νικόλαος Χριστόπουλος

Τηλέφωνο : 213-2013217 – 218

 

Αθήνα, 25/06/2021

 

Προς: Διοικητικό Συμβούλιο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων (ΕΕΧΠ)

 

Θέμα: Απόρριψη εργασιών Α’ και Β΄ Χειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» από το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων

 

Αγαπητό Διοικητικό Συμβούλιο,

Με την παρούσα επιστολή, ως Διευθυντής του Α’ και Β΄ Χειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», θέλω να εκφράσω την βαθύτατη δυσαρέσκειά μου στην αναιτιολόγητη απόρριψη των 12 εργασιών που εστάλησαν από το τμήμα μου προς το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων.

Γνωρίζοντας ότι τα προηγούμενα έτη η συμμετοχή των Χειρουργικών Κλινικών του νοσοκομείου μας στα Συνέδρια της εταιρείας δεν ήταν τόσο θερμή, προσωπικά παρότρυνα τους συναδέλφους επιμελητές και ειδικευόμενους να υποστηρίξουν το προσεχές συνέδριο στέλνοντας υψηλού επιστημονικού επιπέδου εργασίες. Αυτές θεωρώ ότι αναδεικνύουν τόσο το έργο του νοσοκομείου μας, ως το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, όσο και γενικά της Παιδοχειρουργικής στην Ελλάδα, μιας και το συνέδριο θα είναι σε συνδυασμό με το 22ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EUPSA. O ίδιος δε ο πρόεδρος της ΕΕΧΠ, κος Πασσαλίδης, ζήτησε να συμμετάσχουμε όσο πιο ενεργά γίνεται τόσο σε εμένα όσο και σε άλλους επιμελητές των κλινικών μου.

Μετά λύπης μου, διαπίστωσα ότι 12 εργασίες μας απορρίφθηκαν, αναιτιολόγητα και προκλητικά τόσο από προφορικές εργασίες όσο και από αναρτημένες ανακοινώσεις. Γνωρίζοντας ότι στην επιλογή των εργασιών της χώρας υποδοχής έχει σημαντικό λόγο – αν όχι τον πρώτο και τελευταίο- η Εταιρεία που φιλοξενεί το συνέδριο, αδυνατώ προσωπικά να κατανοήσω τα κριτήρια με τα οποία απορρίφθηκαν οι εργασίες μας. Δεν γνωρίζω αν αποτελεί ένδειξη ρεβανσισμού για προγενέστερες εποχές ή αν απλά είναι μια συστηματική προσπάθεια υποτίμησης του έργου των κλινικών μας. Παρακαλώ, σε κάθε περίπτωση, μια αιτιολογημένη απάντηση από την επιτροπή επιλογής των εργασιών, γιατί όλες αυτές οι εργασίες δεν πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια του συνεδρίου, την στιγμή που τις επιμελήθηκαν επιστήμονες με παρουσία σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Επιπλέον, θα έχει ενδιαφέρον, με την οριστικοποίηση του προγράμματος του συνεδρίου, να αιτιολογηθεί η επιλογή άλλων εργασιών, έναντι αυτών, που κατά την γνώμη της επιτροπής ήταν υψηλότερου ακαδημαϊκού επιπέδου.

Αν οι απαντήσεις σας δεν είναι τέτοιες, ώστε να υπερκαλύψουν την εύλογη δυσπιστία μας, είμαι στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι, προσωπικά, δεν πρόκειται στο μέλλον να παροτρύνω κανέναν συνάδελφο να συμμετέχει ή να στείλει εργασίες σε συνέδριο της ΕΕΧΠ ή να μετέχει με άλλον τρόπο στην Εταιρεία. Με δεδομένο ότι αποτελούμε μία από τις Χειρουργικές Κλινικές Παίδων με τον μεγαλύτερο όγκο και ποικιλία περιστατικών στην Ελλάδα, η ΕΕΧΠ οφείλει να λάβει την δυσαρέσκειά μας πολύ σοβαρά.

 

Αναμένοντας τις απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους,

Με εκτίμηση,

 

Ο Διευθυντής του Α’ και Β΄ Χειρουργικού Τμήματος

Δρ Νικόλαος Χριστόπουλος

Κοινοποίηση:

  • Κο Εμμανουήλ Παπασάββα(κοινό διοικητής των διασυνδεόμενων παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού»

 

Μετά παρέλευση ολίγων ημερών και αφού το ζήτημα που δημιουργήθηκε έγινε γνωστό σε πολλά μέλη της Εταιρείας από διαρροές, για τις οποίες το Δ.Σ. δεν φέρει ευθύνη, η ΕΕΧΠ έλαβε και δεύτερη σχετική επιστολή, που υπογράφεται από Επιμελητές του Παιδοχειρουργικού Τμήματος, που διευθύνει ο κ. Ν. Χριστόπουλος. Για λόγους πλήρους ενημέρωσης όλων των μελών της η ΕΕΧΠ δημοσιεύει ακολούθως αυτούσια και την επιστολή αυτή, όπως απευθύνεται στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα:

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΡΙΚΡΗ, ΜΥΡΙΛΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

E-MAIL ΠΡΟΣ alpassal@yahoo.com, baltnick@gmail.com

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΕΕΧΠ,

Ο κ. Χριστόπουλος, Προσωρινός Προϊστάμενος της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσ. Αγία Σοφία, υπέβαλε στις 25/6/21 μια επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕΧΠ  –με κοινοποίηση στον Διοικητή των Νοσ. Παίδων– για την απόρριψη 12 εργασιών που υποβλήθηκαν για το συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με εκείνο της EUPSΑ που διοργανώνεται στην χώρα μας το 2021.

Έχει επίσης διαρρεύσει ότι επιστολή διαμαρτυρίας για τον ίδιο λόγο έχει σταλεί και στην Επιτροπή επιλογής των εργασιών της EUPSA, γεγονός που μας εκθέτει διεθνώς όλους μας και από άποψη επιστημονικής δεοντολογίας αλλά και ως οργανώτρια χώρα.

Επειδή τεχνηέντως αφήνεται να εννοηθεί η συμμετοχή μας στην επιστολή του κ. Χριστόπουλου στη ΕΕΧΠ, οι (αλφαβητικά) υπογράφοντες μόνιμοι επιμελητές της Χειρουργικής Κλινικής Α. Κρικρή και Π. Μυρίλλας επιθυμούμε να σας δηλώσουμε τα εξής:

  1. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις επιστολές που εστάλησαν και δεν έχουμε καμία απολύτως ανάμειξη.
  2. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με οποιαδήποτε διαμαρτυρία σε επιστημονική επιτροπή κρίσης εργασιών διότι τούτο δείχνει την έλλειψη σεβασμού στους κριτές και την απουσία επίγνωσης των διαδικασιών κρίσης των εργασιών. Επομένως το ότι οι 12 εργασίες απορρίφθηκαν ‘αναιτιολόγητα’ δεν ευσταθεί διότι τούτες κρίθηκαν από επιστημονικά αρμόδια Επιτροπή. Δεν είμαστε της άποψης ότι η Επιτροπή κρίσης οφείλει κάποια απάντηση για τους λόγους απόρριψης, πολλώ δε μάλλον να αιτιολογήσει την επιλογή άλλων εργασιών. Αυτά είναι αυτονόητα σε οποιονδήποτε έχει ποτέ υποβάλλει έστω και μια εργασία προς κρίση.
  3. Θεωρούμε απρεπή την δήλωση ότι οι 12 εργασίες απορρίφθηκαν ‘προκλητικά’ καθώς και τα περί ‘ρεβανσισμού΄και ‘προσπάθειας υποτίμησης’ [του Αγία Σοφία]. Η γνώμη μας είναι ότι οφείλουμε να είμαστε συναδελφικά ομόψυχοι υπό την στέγη της ΕΕΧΠ, όταν μάλιστα έχει την τιμή φιλοξενεί και να οργανώνει ένα συνέδριο τέτοιας εμβέλειας.
  4. Θεωρούμε απαράδεκτη και εκτός αρμοδιότητας την δήλωση ενός Διευθυντή Κλινικής  Χειρουργικής Παίδων ότι,  αν δεν του απαντηθούν ικανοποιητικά τα παραπάνω, ‘δεν πρόκειται στο μέλλον να παροτρύνει κανέναν συνάδελφο να συμμετέχει ή να στείλει εργασίες σε συνέδριο της ΕΕΧΠ ή να μετέχει με άλλον τρόπο στην Εταιρεία.΄

Εκφράζουμε την λύπη μας και παρακαλούμε να γίνουν ισχυρές συστάσεις (ή ότι άλλο μέτρο εσείς νομίζετε) για την εξάλειψη των ανωτέρω πρωτάκουστων φαινομένων, στα οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν είχαμε καμία συμμετοχή ή έστω ενημέρωση εν τω γεννάσθαι ώστε να αντιδράσουμε πιο έγκαιρα.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας και καλή επιτυχία στο συνέδριο που μας κάνει περήφανους.

Με τιμή,

Α. Κρικρή

Π. Μυρίλλας

 

Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΕΧΠ και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, που καταγράφονται λεπτομερώς στα πρακτικά του Δ.Σ. του μηνός Ιουλίου 2021. Τα πρακτικά ευρίσκονται στη διάθεση όλων των μελών της ΕΕΧΠ μετά από αίτησή τους. Η τελική απόφαση εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να απαντήσει στην επιστολή εκφράζοντας συνολικά τις απόψεις όλων. Ακολουθεί η απάντηση, η οποία ΔΕΝ θα κοινοποιηθεί στον Κοινό Διοικητή των δύο Νοσοκομείων Παίδων:

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΕΕΧΠ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛ. ΠΑΣΣΑΛΙΔΗ

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων έλαβε γνώση της επιστολής του μέλους της ΕΕΧΠ και Διευθυντού των Α’ και Β’ Παιδοχειρουργικών Τμημάτων του ΓΠΝΠΑ «ΗΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» κ. Ν. Χριστόπουλου με ημερομηνία 25.6.2021. Μετά από διεξοδική συζήτηση των θεμάτων που προκύπτουν εξ’ αυτής το Δ.Σ. ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό του να απαντήσει καταλλήλως και να αναρτηθούν οι σχετικές επιστολές στην ιστοσελίδα της Εταιρείας στην αρμόζουσα θέση, ώστε να είναι προσβάσιμες μόνον στα μέλη της ΕΕΧΠ. Τούτο διότι είναι πεποίθηση όλων ότι εσωτερικά θέματα δυνάμενα να δημιουργήσουν προστριβές μεταξύ των μελών δεν πρέπει να γίνονται γνωστά εκτός των κόλπων της ΕΕΧΠ, επειδή εκθέτουν την Εταιρεία δημοσίως και μπορούν να δώσουν λαβές σε δημιουργία εντυπώσεων δυσμενών για το σύνολο των Χειρουργών Παίδων της χώρας στην κοινή γνώμη.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται από την ληφθείσα επιστολή, αυτή κοινοποιήθηκε στον Κοινό Διοικητή των δύο μεγάλων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας κ. Εμμ. Παπασάββα. Το Δ.Σ. της ΕΕΧΠ αδυνατεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, αφού ο Κοινός Διοικητής δεν έχει καμμιά απολύτως αρμοδιότητα στα θέματα που αναφέρονται στην επιστολή και η ανάμειξή του μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην δημόσια εικόνα της Εταιρείας. Ως εκ τούτου, η κοινοποίηση της επιστολής, εκτός από ατυχής θεωρείται και απολύτως αδικαιολόγητη και αναλόγως των εξελίξεων είναι πιθανόν να απασχολήσει το Πειθαρχικό Όργανο της ΕΕΧΠ.

Όσον αφορά το ζήτημα της απόρριψης 12 επιστημονικών εργασιών, που υποβλήθηκαν προς ανακοίνωση στο 22ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων, με το οποίο έχει συγχωνευθεί το 33ο Πανελλήνιο Παιδοχειρουργικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή, είναι προφανές σε όσους έχουν στοιχειώδη γνώση οργάνωσης συνεδρίων, ότι η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή (δηλ. η ΕΕΧΠ) δεν έχει απολύτως καμιά αρμοδιότητα για το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου. Την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό φέρει το Education and Scientific Office της EUPSA με επικεφαλής τον Καθηγητή Udo Rolle. Ο ρόλος της ΕΕΧΠ περιορίζεται στη διεκπεραίωση των διαδικασιών της διοργάνωσης, στη διασφάλιση των χώρων διεξαγωγής και το social program για συνέδρους και συνοδά μέλη. Άλλωστε καμιά εργασία δεν υποβλήθηκε προς κρίση σε Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕΧΠ και η απόδειξη αυτού βρίσκεται στην ιστοσελίδα υποβολής των εργασιών, που ανήκει στην EUPSA και αναφέρει τους απαραίτητους όρους καθώς και την Επιστημονική Επιτροπή, την υπεύθυνη για την αξιολόγηση, στην οποία δυστυχώς κανείς Έλλην δεν συμμετέχει.

Το Δ. Σ. της ΕΕΧΠ αποφάσισε, όταν μετά προσπάθειες πολλών ετών ανέλαβε αυτήν την παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονική εκδήλωση, να μην διοργανώσει σε άλλη ημερομηνία το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα ελάμβανε χώρα το φθινόπωρο του 2021, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η διοργάνωση δύο συνεχόμενων Συνεδρίων, του 28th Pediatric Colorectal Club Meeting 2021, 29 και 30 Αυγούστου και του 22nd EUPSA Congress, 1-4 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο με παγκόσμια συμμετοχή, είναι φυσικό να περιέχει και το Πανελλήνιο Συνέδριο με μαζική και αθρόα συμμετοχή όλων των Ελλήνων Παιδοχειρουργών. Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. της ΕΕΧΠ δεν προέκρινε παράλληλη Πανελλήνια διοργάνωση αλλά συγχώνευση και ΔΕΝ υπάρχει Ελληνική Επιστημονική Επιτροπή για αξιολόγηση εργασιών, ούτε προβλέπονται ξεχωριστές συνεδριάσεις στην Ελληνική γλώσσα.

Από τα ανωτέρω εκτεθέντα καθίσταται προφανές ότι η απόρριψη Ελληνικών εργασιών από τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου, που σημειωτέον δεν έγινε μόνον για τους συντάκτες της επιστολής αλλά και για πολλούς άλλους από τον Ελληνικό χώρο, δεν έχει καμιά σχέση με το ίδρυμα της προέλευσής τους. Άλλωστε, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν επαφή με έρευνα και υποβολή εργασιών, οι Επιτροπές Αξιολόγησης κατά την εκτέλεση του έργου τους δεν έχουν γνώση των ονομάτων και του ιδρύματος εργασίας των συγγραφέων για λόγους αντικειμενικότητας.

Εν κατακλείδι το Δ.Σ. της ΕΕΧΠ επιθυμεί να εκφράσει την βαθύτατη λύπη του για παρόμοια φαινόμενα, που ελπίζει ότι δεν αντανακλούν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνόλου των Ελλήνων Χειρουργών Παίδων, των οποίων η προσφορά στην παρεχόμενη περίθαλψη των παιδιών στη χώρα μας είναι ανεκτίμητη. Η προσπάθεια όλων των Δ.Σ. της Εταιρείας, τα τελευταία 15 έτη τουλάχιστον, είναι να αναδειχθεί το σημαντικό επιστημονικό, θεραπευτικό και ερευνητικό, έργο που επιτελούν όλα τα Παιδοχειρουργικά Τμήματα της χώρας, είτε ανήκουν στον Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό Τομέα. Η ανάδειξη αστήρικτων, μικροπολιτικών ή εγωιστικών διαφορών, που θα μπορούσαν να επιλυθούν με απλή συζήτηση στους κόλπους της Εταιρείας υπονομεύει τις προσπάθειες αυτές και τελικά αποβαίνει εις βάρος όλων.

Αλέξανδρος Γ. Πασσαλίδης

          Πρόεδρος ΕΕΧΠ