Η επιστολή που έλαβε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αλέξανδρος Πασσαλίδης στο προσωπικό του e-mail από τον κ. Στ. Ασπραδάκη παρατίθεται αυτούσια παρακάτω:

“Προς:   alpassal@yahoo.com

 
     Κύριε Πασσαλίδη. 
Θα σας το πω για μια ακόμη φορά και τελευταία.  
1) Δεν είμαι πλέον γιατρός μετά από 40 χρόνια, αλλά συνταξιούχος του ΤΣΑΥ & Δημοσίου από “Μονάδα Εντατικής Θεραπείας” του ΓΝΠ Πεντέλης.
 
2) Δεν είμαι Παιδοχειρουργός όπως καλά γνωρίζετε, γιατί στον κλειστό σας κύκλο είχαν θέση οι παρατρεχάμενοι του εκάστοτε προέδρου.
    Γνωρίζω τι ειπώθηκε και τις απόψεις όλων σας στις κλειστές “συνεδριάσεις – κρίσεις”,  από παιδοχειρουργούς με Π μικρό, μαζί με πολλά άλλα μικρά, για να ακυρώσουν την επάρκεια υποψηφίων, και απλά δεν επιθυμώ να έχω σχέση με το συνάφι σας. 
 
3) Ντρέπομαι να λέω ότι ήμουν ειδικευμένος Παιδοχειρουργός, για να μη  με ταυτίσουν με τα αρπακτικά της ομάδας που γνωρίζετε και εκπροσωπείτε.
 
 4) Το δικαίωμα για να έχω αυτές τις θέσεις & απόψεις το κέρδισα με τιμή, γιατί ήμουν πρώτος σε εισηγήσεις όπου τα κριτήρια δεν μπορούν παρά να βαθμολογηθούν για 5 θέσεις Επιμελητού Α` & Επιμελητού Β` σε διάφορα Νοσοκομεία, π.χ. στα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο, Πεντέλη κλπ κλπ αλλά με πολιτικά ή με κριτήρια παρέας, κατέλαβαν τη θέση που δικαιωματικά αντιστοιχεί στον Πρώτο, ο 2ος , ο 3ος, ο 5ος . 
Το ότι δεν κατάφερα να εργαστώ στην ειδικότητα μου, εξ` αιτίας των κ. Πετρόπουλου, Ζαβιτσανάκη, Βάου, Πετούση, κλπ κλπ δεν απασχόλησε ποτέ διαχρονικά κανένα πρόεδρο της κατ` όνομα “εταιρείας” σας.
 
5) Ως εκ τούτου, ΑΝ  ενοχληθώ ξανά με τα μαιλ σας, τις επιστημονικές σας επιτυχίες και τα συνέδρια σας, θα καταφύγω στην αρχή προστασίας του πολίτη για παρενόχληση και bullying 
 
Καταλάβετε το μια και καλή. Δεν είμαι σαν εσάς τους λαμπρούς επιστήμονες.  
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ?
ΩΡΑ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ bullying  κύριε πρόεδρε… 
 
Ασπραδάκης Σταύρος
πρώην Ιατρός Μ. Ε. Θ.”

 

Μετά διεξοδική συζήτηση του θέματος στο επόμενο Δ.Σ., εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος να απαντήσει στην επιστολή. Η τελική κατά πλειοψηφία απόφαση ανέφερε ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος απάντησης εάν δεν περιέχονταν στην επιστολή οξύτατοι και ανοίκιοι χαρακτηρισμοί για πολλά προβεβλημένα μέλη που αναφέρονται ονομαστικά και λεκτική επίθεση συλλήβδην προς όλα τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων. Ακόμη και αν κάποιες κατηγορίες που περιέχονται στην επιστολή εμπεριέχουν ψήγματα αλήθειας, οι υπεύθυνοι δεν έδρασαν υπό την ιδιότητά τους ως μέλη της ΕΕΧΠ, αλλά αυτόνομα ως εκπρόσωποι κρατικής και κομματικής βούλησης και μόνον γι’ αυτό μπορούν να απολογηθούν και να κριθούν στη συνείδηση όλων.

Η απάντηση της ΕΕΧΠ προς τον κ. Στ. Ασπραδάκη δια χειρός του Προέδρου του Δ.Σ.:

“Αξιότιμε κ. Ασπραδάκη,

Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε ολόκληρη την απάντησή μου στην «για μια ακόμη φορά και τελευταία» επιστολή σας (αφού το mail σας θα διαγραφεί πάραυτα από τις επαφές του προσωπικού μου αρχείου), θα διαπιστώσετε ότι επιχειρώ να απαντήσω σε όλα όσα γράφετε και στην προσωπική επίθεση που μου απευθύνατε, εντελώς αναίτια και ατυχέστατα κατά την άποψή μου.

Αρχίζοντας από το τέλος της επιστολής σας διερωτώμαι ειλικρινώς για το συμπέρασμά σας περί bullying εκ μέρους μου και την απειλή για προσφυγή στο συνήγορο του πολίτη για παρενόχληση. Όπως ίσως δεν γνωρίζετε, το προσωπικό σας e-mail υπήρχε στα αρχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων από πολλά χρόνια, από την εποχή που διατελέσατε μέλος της, πολύ πριν ασχοληθώ εγώ ενεργά με αυτήν. Εικάζω ότι, όπως ισχύει για όλα τα μέλη της, είχε παραχωρηθεί από εσάς τον ίδιο στα πλαίσια παροχής των στοιχείων επικοινωνίας, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ. Όταν άρχισα να μετέχω ενεργά στα δρώμενα της ΕΕΧΠ γύρω στο 2008, δημιούργησα προσωπικό αρχείο με όσα στοιχεία υπήρχαν στα αρχεία της και έτσι βρέθηκε και το δικό σας mail στις επαφές μου. Επειδή κατά καιρούς απευθύνω ομαδικά μηνύματα σε όλες τις επαφές αυτές και όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη της ΕΕΧΠ, θεωρώντας ότι πρέπει να ενημερώνονται για τα δρώμενα στο χώρο, υποθέτω ότι και εσείς λαμβάνατε τα μηνύματα αυτά. Ποτέ και από κανένα, υμών συμπεριλαμβανομένου, δεν έλαβα αρνητικό σχόλιο και δήλωση μη αποδοχής αυτών των μηνυμάτων. Σε περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό, είναι απολύτως βέβαιο ότι η συγκεκριμένη επαφή θα διαγραφόταν άμεσα από το αρχείο μου. Εν προκειμένω, δεν απομένει παρά να σας συγχαρώ για την πρωτιά.

Προτίθεμαι τώρα να απαντήσω με τη σειρά στα γραφόμενά σας, ακολουθώντας τη διάταξη που εσείς επιλέξατε στη επιστολή σας. Σημειώνω εδώ ότι αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί την χαρακτηρίζετε «για μια ακόμη φορά και τελευταία», αφού, όπως ήδη εξέθεσα, δεν έχω λάβει ποτέ καμιά άλλη:

  1. Σας συγχαίρω γιατί είσθε πλέον συνταξιούχος ΤΣΑΥ και Δημοσίου μετά 40 έτη εργασίας και εύχομαι υγεία και μακροημέρευση.
  2. Προσωπικά θεωρώ ότι οποιοσδήποτε έλαβε τον τίτλο του Χειρουργού Παίδων, παραμένει για πάντα ΚΑΙ Παιδοχειρουργός, μαζί με όποια άλλα προσόντα, άλλους τίτλους και εξειδικεύσεις μπορεί να έχει αποκτήσει στο μεταξύ. Όσο για τον «κλειστό κύκλο και τους παρατρεχάμενους του εκάστοτε Προέδρου», πιστεύω ότι εξαιτίας της αποστασιοποίησής σας από τα δρώμενα στην ΕΕΧΠ την τελευταία δεκαετία, αγνοείτε, ηθελημένα ή μη, σε ποιόν απευθύνετε αυτούς τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Είναι δικαίωμά σας να διατηρείτε τις απόψεις σας για «Παιδοχειρουργούς με Π μικρόν και πολλά άλλα μικρά» και τις συνεδριάσεις “σε κλειστό κύκλο” (άραγε τι θέλει να πει ο ποιητής;) αλλά ο χαρακτηρισμός «συνάφι» για τα μέλη του μοναδικού στην Ελλάδα Επιστημονικού (όχι συνδικαλιστικού – και ο νοών νοείτω) Συλλόγου Χειρουργών Παίδων είναι βαρύτατα προσβλητικός και μπορεί να επιφέρει συνέπειες, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται.
  3. Το ίδιο ισχύει και για τον χαρακτηρισμό «αρπακτικά» που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να ντρέπεσθε για το ότι υπήρξατε ειδικευμένος Χειρουργός Παίδων, αλλά δεν σας επιτρέπω, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, να με θεωρείτε γνώστη και εκπρόσωπο ανθρώπων που χαρακτηρίζετε έτσι, ως μη οφείλατε.
  4. Επιτρέψτε μου να διατηρώ και εγώ προσωπική άποψη για το αν έχετε το «κερδισμένο με τιμή» δικαίωμα να εκφράζετε απόψεις και θέσεις για τρόπους κρίσεων και άτομα που αναφέρετε ονομαστικά. Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι από καταβολής ΕΣΥ υπήρξαν πολλά προβλήματα σε κρίσεις για κατάληψη θέσεων, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης κατοχυρωμένων αξιοκρατικών κριτηρίων. Ο υποφαινόμενος έχει πικράν προσωπική πείρα από ανάλογα περιστατικά. Αυτό όμως δεν παρέχει σε κανέναν το δικαίωμα να χαρακτηρίζει την ΕΕΧΠ ως «κατ’ όνομα» Εταιρεία, αν έχει την διανοητική ικανότητα να αντιλαμβάνεται ότι ως Επιστημονική Εταιρεία, δεν είχε καμιά εμπλοκή ή εκ του νόμου αρμοδιότητα να εμπλακεί, σε τέτοιας φύσεως θέματα.
  5. Τέλος, δεν μου μένει παρά να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι αναγνωρίζετε, εμμέσως πλην σαφώς, τις Επιστημονικές επιτυχίες και τα Συνέδρια, που κατόρθωσε με μεγάλη επιτυχία να διοργανώσει η ΕΕΧΠ υπό την προεδρία μου. Οφείλω όμως να σας επισημάνω ότι πολύ κακώς χρεώνετε όλα αυτά σε μένα, αφού υπήρξαν καρπός επίπονης συλλογικής προσπάθειας πολλών μελών της Εταιρείας, που τόσο απαξιώνετε και υποτιμάτε, με επικεφαλής τα μέλη των κατά καιρούς Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΕΧΠ.

Διατελώ με την αρμόζουσα εκτίμηση

Αλέξανδρος Πασσαλίδης

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων”