Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων με Διεθνή Συμμετοχή επρόκειτο να λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2021. Όπως γνωρίζουν ήδη όλα τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων, έγινε κατορθωτό μετά από έτη επίπονης και επίμονης προσπάθειας να ανατεθεί στη χώρα μας η διοργάνωση του 22ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της EUPSA. Κατόπιν αυτού είναι φυσικό το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο να συνδυασθεί με το παγκοσμίου απήχησης αυτό γεγονός, που θα γίνει 1-4 Σεπτεμβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών υπό την αιγίδα της Αυτής Εξοχότητας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου (http://www.eupsa.info/welcome-to-athens/).

Οι γνωρίζοντες τα επιστημονικά δρώμενα της Παιδοχειρουργικής στον κόσμο θυμούνται ότι τέτοιας σημασίας και βαρύτητας Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων δεν έχει διοργανωθεί τα τελευταία 35 έτη στη χώρα μας, με εξαίρεση το Συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων το 1988 στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Μεσογειακό Συνέδριο Χειρουργικής Παίδων στην Κέρκυρα, αρχές της δεκαετίας 2000.

Πρόσφατη εξέλιξη που μας αφορά υπήρξε η αίτηση από την Διοικούσα Επιτροπή του Pediatric Colorectal Club προς την Ελλάδα για διοργάνωση στην Αθήνα του 28ου Pediatric Colorectal Club Meeting, 29 και 30 Αυγούστου 2021 (https://www.pccathens.com/), που συγκεντρώνει Χειρουργούς Παίδων από όλο τον κόσμο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ορθοπρωκτικές ανωμαλίες και τις διαμαρτίες και νοσήματα, που αφορούν το παχύ έντερο και την ελάσσονα πύελο. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την απήχηση της Ελληνικής Παιδοχειρουργικής στην παγκόσμια Παιδοχειρουργική Κοινότητα και περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στη χώρα μας. Σημειώστε ότι τα δύο προηγούμενα Pediatric Colorectal Club Meetings διοργανώθηκαν στο Τόκιο της Ιαπωνίας το 2019 και στο Νέο Δελχί των Ινδιών το 2020.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων με υψηλή συναίσθηση του βάρους της ευθύνης για το έργο που ανέλαβε καλεί όλους τους Έλληνες Χειρουργούς Παίδων και τους ιατρούς όλων των συναφών ειδικοτήτων, που ασχολούνται με τα νοσήματα των παιδιών, να συνδράμουν με την αθρόα και ενεργό συμμετοχή τους στην επιτυχία του επερχόμενου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, που θα αποτελέσει προάγγελο ανάλογων επιτυχιών για τις επόμενες γενεές των Ελλήνων Παιδοχειρουργών.